Jak upsiyc kociewskie Fefernuski
„Fefernuski to takie Kuszki, ze ździebko inszego ciasta jak feferkuch. Psiaczóne na plaskaty blasze.
Weźnij; 3 funty pszenny mónki, glazka Faryny, 5 jajców, 1funt miodu, 2 łyżki od arbaty amoniaku, 2 łyżki od arbaty natronu, Kwatyrka mlyka, Kwatyrka szmalcu, 2 łyżki od arbaty psiaprzu, 2 łyżki od arbaty cynamonu, 2 łyżki od arbaty utłóczónych goździków, 2 łyżki od arbaty urajbowanygo muszkatla. Faryna , mniód ji mleko zes szmalcam rozmącić wew trygelku na małym ogniu. Jak bandzie rozmóncune łodstawić ji łostudzić. Mónka ji wszyćke prziprawy wymnianszać ji wlać wystódzune mleko ji jajca . Wszyćko dychtownie wymninszać tedy natron zes amuniakam wyfyklować wew kapce wody ji wlać do ciasta. Fajn wymniynszać włożyć do króża ji łodstawić do sklepu(komory)na 2-3 niedziele(tygodnie).
Ciasto wyjónć ji umniantosić postronki ji układać na wysmarowany tłuszczam ji posztrojowany mónku plaskaty blasze . Pociónć postronki na szago na wyrle ji wsadzić blacha do fest nahajcowanygo psieca. Po wyjanciu dać jam łostódzić ji polać farinu rozmóncónu w kapce wody zes kapku mandlowygo arómata.”
Z ksiónżki „O jeściu na Kociewiu” Huberta Pobłockiego – spisała Mirosława Gołyska